Svētku laiks nav iedomājams bez bagātīgi klāta galda. Taču, lai virtuvē nevajadzētu pavadīt neskaitāmas drudžainas stundas, šef-konditore un Garden Cakes radošais gars Diāna Goba piedāvā 8 noderīgus palīgrīkus, kas var lieti noderēt gatavošanas procesā.
Acumērs der tikai zupām
D. Goba atklāj, ka svari ir pats būtiskākais virtuves rīks. “Konditoreja ir par precizitāti un, gatavojot, vienmēr sveru katru sastāvdaļu, tas garantē labu rezultātu. “Uz aci” der zupām, bet, ja mērķis ir atstrādāt savu recepti, jāsver katra sastāvdaļa,” norāda konditore.
Ne tikai grami, bet arī grādi
“Gatavojot visu veidu ēdienus, būtiska nozīme ir ne tikai gramiem, bet arī grādiem. Tas garantēs, ka vārītais krēms negaršos pēc omletes un steiks būs izcili izcepts,” iesaka D. Goba.
Nepieciešami divu veidu termometri. Katrs no tiem maksā aptuveni 10 eiro. Produktiem noderēs digitālais termometrs ar zondi.
Savukārt cepeškrāsnij piemērotāks būs karstumizturīgais termometrs. “Ļoti bieži cepeškrāsns uzstādītie grādi neatbilst realitātei – karstums bieži izrādās daudz lielāks, un tas ir iemesls neveiksmēm, kad tiek cepti smalki konditorejas izstrādājumi,” iesaka eksperte.
Emulsijas blenderis skaistam rezultātam
Emulsijas blenderis ir paredzēts šokolādes pildījumiem, spoguļglazūrām, mērcēm, u.c. Proti, masām, kuras ir jāizveido maksimāli spīdīgas, viendabīgas un bez gaisa burbulīšiem.
Gaisa burbuļi ir vieta, kur attīstīties mikroorganismiem, un tie traucē skaistam izskatam, piemēram, glazējot kūkas. Tādēļ šis blenderis ļaus panākt estētisku un skaistu gala produktu.
Atšķirība starp emulsijas blenderi un parasto blenderi slēpjas uzgalī – emulsijas blenderim nav maliņu pie asmeņiem, kur parastajam blenderim veidotos gaisa kabatas. Taču jāņem vērā, ka emulsijas blenderis nav paredzēts cietu masu blenderēšanai.
Emulsijas blenderis kļūst par arvien pieejamāku preci – to var iegādāties gan internetā, gan elektronikas, gan kulinārijas preču veikalos.
Galvenais palīgs virtuvē
Galda mikseris ir lielisks palīgs it visā – sākot no mīklām un maizēm, līdz pat krēmiem un gaisīgiem bezē.
“Mans mikseris kalpo jau sešus gadus, turklāt pie nopietniem darba apjomiem. Tam ir perfekts planetārais apgrieziens – ass un ātrs, kas ļoti veiksmīgi tiek galā arī ar nelielām masām. Turklāt tas lieliski iederas interjerā,” stāsta D. Goba.
Savukārt, ja vēlaties brīvi pārvietoties pa virtuvi, kamēr gatavojat, lieti noderēs bezvadu rokas mikseris.
Lai veikums nav jānoskalo izlietnē
“Silikona lāpstiņas ir vienkāršs, taču ļoti jaudīgs produkts. Ja mēs nedēļas griezumā nosvērtu to produktu daudzumu, kas tiek noskalots izlietnē no trauku un bļodu malām, šādu rīku nopirktu katrs,” vērtē šef-konditore.
Silikona lāpstiņa perfekti notīra trauku un katliņu malas. Turklāt tās ir ērtas, gatavojot dažādus krēmus – gan karstos, gan aukstos.
Aromātiskam rezultātam
“Citrusaugļu miziņu rīve ir mans mīļākais veids, kā aromatizēt krēmus un biskvītus,” atklāj D. Goba.
Citrusaugļa visaromātiskākā vieta ir miziņa, taču tā ir viltīga – balto daļu zem miziņas nav iespējams noņemt ar nazi, tā ir rūgta un sīva, kā arī, visticamāk, sabojās mūsu desertu.
Citrusaugļu rīve noņem miziņu plānā kārtā bez baltās daļas, veidojot smalkas jo smalkas skaidiņas. Rīves cena ir aptuveni 15 eiro.
Diāna Goba
Šef-konditore un Garden Cakes radošais gars